Μινιμαλιστική Αρχιτεκτονική: Διαμέρισμα στην Πεύκη



Στο αθηναϊκό προάστιο της Πεύκης ,  ο σχεδιασμός του αρχιτεκτονικού γραφείου Plaini & Karahalios σε συνεργασία με τον Αναστάση Μπάχα , πραγματοποίησε το μετασχηματισμό ενός παραδοσιακού διαμερίσματος του 1980 σε μια σύγχρονη κατοικία του 21ου αιώνα.  Παρά τη γενναιόδωρη άπλα του χώρου των 180 τ.μ., το αρχικό διαμέρισμα χαρακτήριζε η οδυνηρή έλλειψη αποθηκευτικού χώρου , ένα κοινό χαρακτηριστικό στα σπίτια της εποχής. Η διόρθωση αυτού του προβλήματος αποδείχθηκε ότι είναι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής ανακαίνισης.

Δεδομένου ότι ο διαχωρισμός των δημόσιων και των ιδιωτικών χώρων ήταν ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα που αφορούσε τον πελάτη , αυτό επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση μιας σειράς από κρυφούς χώρους αποθήκευσης σε όλο το διαμέρισμα , επιλύοντας έτσι δύο θέματα με ένα τρόπο.
Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του ζωτικού χώρου είναι ένας κεντρικά τοποθετημένος κύβος από γυαλί με ανακλαστικές επιφάνειες . Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό τοποθετήθηκε μεταξύ της ντουλάπας, των συσκευών της κουζίνας και της κάβας, ενώ ενσωματώνει ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό μιας μονάδας απεικόνισης στην τέταρτη επιφάνειά του, στην οποία, αγαπημένα αντικείμενα μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα σε τέσσερις φωτιζόμενους χώρους, δημιουργώντας ένα προσωπικό « μουσείο », το οποίο μετατρέπεται σε  δυνατότητα παροχής φωτισμού όταν νυχτώνει και ασκεί μια δυναμική παρουσία σε έναν κατά τα άλλα αφαιρετικό (μίνιμαλ) εσωτερικό χώρο .

Προκειμένου να ενισχυθεί ο φωτισμός του ενιαίου χώρου που αποτελεί το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, επιλέχθηκε μια λευκή παλέτα πολλαπλής υφής για να επωφεληθεί από οποιοδήποτε φυσικό φως . Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε επίσης στην ποικιλία των στοιχείων φωτισμού σε όλο το διαμέρισμα, μέσα από ένα συνδυασμό σποτ και κρυφών ταινιών, οπότε η νεοσυσταθείσα ταυτότητα σε αυτό το όμορφα ανακαινισμένο χώρο ως ένα σύγχρονο αστικό σπίτι, εντείνεται μέχρι την πλήρη ικανότητα.


Κείμενο: ελεύθερη μετάφραση της παρουσίασης του διαμερίσματος από τον Κωνσταντίνο Δελούδη.
Link: http://www.delood.com/interiors/apartment-pefki-plaini-karahalios